Välkommen till Favoritsakers blogg! Besök nätbutiken
www.favoritsaker.se



söndag 28 mars 2010

Matlagningskurs med Rajesh

Lördagen bjöd på snabbkurs i indisk matlagning med matgurun Rajesh. En spännande och mycket god kväll, och vi har samlat några recept för oss som var med - och alla andra.

Om inte annat så blir man ju sugen på att laga indisk mat med tanke på enormt snygga förpackningarna! Rajesh tipsar: Om du är i Stockholm kan du shoppa loss på Himalaya Livs på Valhallavägen 75.



Garam Masala betyder ”het kryddblandning” och är en blandning av olika kryddor, lite beroende på smak och vad man ska tillaga. Blandningen brukar innehålla lagerblad, kanel, svart kardemumma, nejlika, stjärnanis, muskotblomma, svartpeppar och korianderfrön. I norra Indien är det vanligare med lite mildare blandning medan det används mer chilipeppar i södra. Skärbräda PI:P ››
Rajesh tipsar: Svart kardemumma är perfekt för att slippa den lite speciella smaken av lammkött.


 
Förrätt: Onion Barji – friterade lökringar
2 dl kikärtsmjöl, 1 tsk salt, 4 tsk Pakor Masala blandas med vatten till en lös smet, ungefär som våffelsmet. Pakor Masala innehåller bl a oregano, koriander, chili, peppar, kardemumma, kanel, majs, muskotnöt. Doppa skivor av gul lök som de blir ordentligt täckta och lägg i panna med raps- eller solrosolja. Fritera tills ljust brun. Funkar också utmärkt till potatisskivor, spenat, blomkål och andra grönsaker.




Aloo Gobi – potatis- och blomkålsgryta
Dela ett blomkålshuvud och 4 skalade potatisar i bitar. Stek spiskumminfrön i olja så de avger smak. Lägg i 2 hackade lökar och stek tills börjar bli ljust brun. Lägg till 5 pressade vitlök och eventuellt ingefära. Lägg i potatisen och låt steka ihop tills potatisen fått stekyta. Krydda med 4 tsk korianderpulver, 1 tsk Deggi Mirch, 2 tsk gurkmeja, salt och 4 msk tomatpuré. Lägg i blomkålen och 2-3 dl vatten och låt koka under lock 20-25 min. Rör om ibland. Rajesh specialité: Rör ner en REJÄL klick smör på slutet för att runda av och få fram alla smaker. Toppa med färsk koriander.

Butter Chicken
Skär snitt i kycklingfiléerna och salta. Saltet gör att smakerna från marinaden tränger in bättre. Till 1 kg kyckling passar en marinad av: 4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk rött färgämne, 2 msk Butter Chicken Masala, 2 msk olja. Gegga ihop och låt marinera i 20 min.
Rajesh tipsar: Här går det bra att istället göra en tandoorikyckling genom att tillsätta lite olja, syra i form av citron eller vinäger + yoghurt. Marinera över natten innan du grillar i ugn.
Lökpuré: Hacka 2 lökar och mixa tillsammans med 1,5 msk vatten.
Stek lökpurén i stekpanna i 10 min. Tillsätt 4 pressade vitlöksklyftor. Rör om och tillsätt lite mer olja. Krydda nu med 3 msk Butter Masala, 1 tsk salt, 4 msk tomatpuré, 1 tsk Garam Masala. Stek ihop. Tillsätt 0,5 dl vispgrädde och koka ihop. Lägg i kycklingen + 1 dl vatten och koka under lock 10 min. Häll i 2 dl vispgrädde. När olja delar sig (ca 20 min) är det klart. Rajesh specialité: Rör ner en REJÄL klick smör på slutet för att runda av och få fram alla smaker. Riv ca 1/3 muskotnöt. 

















Rajesh tipsar: Bästa riset! Använd basmatiris, bästa kvalitén är det med riktigt långa riskorn. Skölj riset tills vattnet blir helt klart och låt sedan stå i vatten i minst 20 minuter. Koka sedan med rikligt med vatten och häll av det som blir över (som när du kokar pasta). Tips: Lägg med lagerblad eller kardemumma, vid kokning, för kryddning. Riktigt bra ris får man om man köpers India Gate Basmati Ris (finns på t ex Himalaya Livs). Riset och Aloo Gobin serveras i skålar från Rice ›› Och glasen höll vi koll på med hjälp av söta och mycket praktiska glasmarkörer ... ››


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ĭ