Om inte annat så blir man ju sugen på att laga indisk mat med tanke på enormt snygga förpackningarna! Rajesh tipsar: Om du är i Stockholm kan du shoppa loss på Himalaya Livs på Valhallavägen 75.
Rajesh tipsar: Svart kardemumma är perfekt för att slippa den lite speciella smaken av lammkött.
Förrätt: Onion Barji – friterade lökringar
2 dl kikärtsmjöl, 1 tsk salt, 4 tsk Pakor Masala blandas med vatten till en lös smet, ungefär som våffelsmet. Pakor Masala innehåller bl a oregano, koriander, chili, peppar, kardemumma, kanel, majs, muskotnöt. Doppa skivor av gul lök som de blir ordentligt täckta och lägg i panna med raps- eller solrosolja. Fritera tills ljust brun. Funkar också utmärkt till potatisskivor, spenat, blomkål och andra grönsaker.
Aloo Gobi – potatis- och blomkålsgryta
Dela ett blomkålshuvud och 4 skalade potatisar i bitar. Stek spiskumminfrön i olja så de avger smak. Lägg i 2 hackade lökar och stek tills börjar bli ljust brun. Lägg till 5 pressade vitlök och eventuellt ingefära. Lägg i potatisen och låt steka ihop tills potatisen fått stekyta. Krydda med 4 tsk korianderpulver, 1 tsk Deggi Mirch, 2 tsk gurkmeja, salt och 4 msk tomatpuré. Lägg i blomkålen och 2-3 dl vatten och låt koka under lock 20-25 min. Rör om ibland. Rajesh specialité: Rör ner en REJÄL klick smör på slutet för att runda av och få fram alla smaker. Toppa med färsk koriander.
Butter Chicken
Skär snitt i kycklingfiléerna och salta. Saltet gör att smakerna från marinaden tränger in bättre. Till 1 kg kyckling passar en marinad av: 4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk rött färgämne, 2 msk Butter Chicken Masala, 2 msk olja. Gegga ihop och låt marinera i 20 min.
Rajesh tipsar: Här går det bra att istället göra en tandoorikyckling genom att tillsätta lite olja, syra i form av citron eller vinäger + yoghurt. Marinera över natten innan du grillar i ugn.
Lökpuré: Hacka 2 lökar och mixa tillsammans med 1,5 msk vatten.
Stek lökpurén i stekpanna i 10 min. Tillsätt 4 pressade vitlöksklyftor. Rör om och tillsätt lite mer olja. Krydda nu med 3 msk Butter Masala, 1 tsk salt, 4 msk tomatpuré, 1 tsk Garam Masala. Stek ihop. Tillsätt 0,5 dl vispgrädde och koka ihop. Lägg i kycklingen + 1 dl vatten och koka under lock 10 min. Häll i 2 dl vispgrädde. När olja delar sig (ca 20 min) är det klart. Rajesh specialité: Rör ner en REJÄL klick smör på slutet för att runda av och få fram alla smaker. Riv ca 1/3 muskotnöt.
Rajesh tipsar: Bästa riset! Använd basmatiris, bästa kvalitén är det med riktigt långa riskorn. Skölj riset tills vattnet blir helt klart och låt sedan stå i vatten i minst 20 minuter. Koka sedan med rikligt med vatten och häll av det som blir över (som när du kokar pasta). Tips: Lägg med lagerblad eller kardemumma, vid kokning, för kryddning. Riktigt bra ris får man om man köpers India Gate Basmati Ris (finns på t ex Himalaya Livs). Riset och Aloo Gobin serveras i skålar från Rice ›› Och glasen höll vi koll på med hjälp av söta och mycket praktiska glasmarkörer ... ››
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar